1. Geen voorbereiding
Uiteraard is het belangrijk om je te verdiepen in een bedrijf voor je er gaat solliciteren. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: Wat voor bedrijfscultuur heerst er? Welke boodschap wil je precies overbrengen? Hoe wil je jezelf presenteren? Ben je de juiste match voor het bedrijf? En hoe wil je je competenties en toegevoegde waarde laten zien? Het is ook handig om vragen op papier te zetten die jij aan het bedrijf wil stellen tijdens of na je gesprek. Zo laat je zien dat je goed voorbereid en op de hoogte bent van de doelen en waarden van de organisatie. Ook ontstaat er zo een tweezijdig gesprek, in plaats van alleen maar vragen te beantwoorden.
2. Negatief over voormalige collega's of werkgevers praten
Absoluut niet doen! Negatief praten over je voormalige collega's of werkgevers is niet alleen respectloos, maar roept ook vraagtekens op over jouw betrouwbaarheid. En dat wil je natuurlijk niet. Werkgevers zoeken naar positieve en constructieve kandidaten die zich kunnen richten op de toekomst; dit laat zien dat je probleemoplossend vermogen en professionaliteit hebt. Zorg er dus voor dat je, wanneer ernaar wordt gevraagd, positief praat over je vorige werkervaring.
3. Niet te veel praten over technologie...
Zorg ervoor dat je niet te veel praat over technologie. Ja, het is goed dat je kunt praten over je vakgebied en je enthousiasme laat zien, maar werkgevers zijn ook geïnteresseerd in jou als persoon. Ze willen niet alleen je technische kennis zien, maar ook begrijpen hoe je die kennis kunt toepassen om waarde toe te voegen aan hun organisatie. Het laten zien van brede vaardigheden, zoals communicatie en samenwerking, is net zo belangrijk. Het vinden van een balans tussen technische expertise, soft skills en aanpassingsvermogen zal je de goede richting in helpen!
4. ...maar ook niet te weinig
Als IT’er is het cruciaal om een solide technische kennis te hebben en te laten zien. Soms begrijpen kandidaten basisconcepten niet goed, zijn ze niet op de hoogte van de recente ontwikkelingen in hun vakgebied of kunnen ze technische termen niet duidelijk uitleggen. Houd je kennis dus goed up-to-date.
5. Een gebrek aan zelfkennis
Je zou direct een antwoord moeten hebben klaarliggen als je vragen krijgt als: “Wat zijn je beste en slechtste eigenschappen?” of: “Hoe zouden je oud-collega's jou omschrijven?”. Werkgevers vinden het belangrijk dat medewerkers zelfkennis hebben, omdat dit helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen, zij veerkrachtig zijn en leiderschapspotentieel hebben. Zo vorm je een sterk team. Ga dus even zitten en bedenk van tevoren antwoorden op vragen die over jou als persoon gaan.
6. Sociaal wenselijke antwoorden
Onthoud dat een sollicitatiegesprek eigenlijk draait om het leren kennen van elkaar en ontdekken of het klikt. Het is dus belangrijk dat je jezelf bent, want recruiters en managers hebben het gelijk door als je je anders voordoet. Geef eerlijke, korte en duidelijke antwoorden tijdens je sollicitatie. Daar heeft iedereen het meeste aan!
7. Communicatief niet vaardig zijn
Hoewel technische vaardigheden belangrijk zijn, mag je als IT’er niet vergeten dat communicatievaardigheden dat ook zijn. Het vermogen om complexe technische concepten in begrijpelijke taal uit te leggen aan je collega’s is iets waar werkgevers naar op zoek zijn.
Deze tips slepen jou door je sollicitatiegesprek heen. Beloofd! Kun jij ze binnenkort al toepassen, of zoek je nog de ideale vacature? Geen zorgen, in het laatste geval kun je contact opnemen met één van onze Business Consultants. We staan voor je klaar om samen de volgende stap te zetten naar een baan die perfect bij jou past!