8 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling

Ik stap het kantoor van mijn baas binnen en roep luidkeels “ik wil meer geld!”. Goed, je weet vast ook te vertellen dat dit is hoe een salarisonderhandeling níet moet. Hoe moet het dan wel? We geven je een aantal tips voor je salarisonderhandeling in deze blog.

CooderJobs
10 december 2020

Tip 1: Doe onderzoek 

Of je nu salarisonderhandeling doet bij een nieuwe baan, of bij je huidige baan tijdens een jaarlijks beoordelingsgesprek. Het is goed om te weten hoe je in de markt ligt. Ga op onderzoek uit: hoeveel verdient iemand gemiddeld met jouw ervaringsniveau?  Kijk naar het salaris wat bij jouw functie en niveau past, maar neem ook het opleidingsniveau en jouw potentie mee in deze overwegingen. Vervolgens kun je hierop baseren welk bedrag je kunt vragen aan je werkgever. Ga ook na in welke marge je eerder loonsverhoging hebt gehad.  Daarnaast is het altijd belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je werkgever waarschijnlijk standaard lager inzet dan dat jij vraagt. Ga dus een percentage boven het bedrag wat je in je hoofd hebt zitten. 

Wat kun je verwachten als IT-starter? 

Als IT-starter is het salaris wat je kunt vragen vaak vooral afhankelijk van je opleidingsniveau en ervaring in stages of bijbaantjes. Hierbij is het niet alleen belangrijk om na te gaan wat je kunt verdienen, maar ook wat je er kunt leren. Mocht een werkgever niet meeveren in jouw gewenste salaris? Dan is het goed om na te gaan of je op andere manieren gebruik kan maken van de kennis die een organisatie te bieden heeft. Denk aan goede interne trainingen of het maken van snelle stappen in je carrière. 

Tip 2: Ken je waarde

Wees klaar om jezelf te verdedigen: nu je weet wat je waard bent, begint het voorbereiden om dit ook te verdedigen. In het beste geval zegt je werkgever: “je hebt helemaal gelijk, je krijgt driedubbel en dwars opslag!”. Maar in een minder positief – en vaak realistischer- geval zal jij je werkgever moeten overtuigen. Het heet natuurlijk niet voor niets een salarisonderhandeling. 

Tip 3: Denk in een range

Nu je een redelijk maandsalaris hebt bepaald voor jouw niveau en functie, is het tijd om specifiek te worden. Ga eens na: wat is jouw ondergrens? En bij welk bedrag lijkt het niet meer realistisch in vergelijking met wat jij te bieden hebt?  Iedereen wilt wel een salarisverhoging van €2000 euro, maar helaas is dat vaak niet realistisch. Bedenk een range waarbij je duidelijk je grenzen aangeeft. De boven én de ondergrens waarbinnen je wilt onderhandelen over jouw salaris. Vooral de ondergrens is belangrijk. Want eerlijk is eerlijk, niemand klaagt wanneer je meer krijgt dan je had verwacht. ;) 

Benieuwd naar het gemiddelde salaris van een IT'er? We hebben er een blog over geschreven. Je vindt hem hier.

Tip 4: Stellig of meegaand?

Ga je de salarisonderhandeling in met gestrekt been, of ben je redelijk flexibel? Voordat je de onderhandeling begint, is het noodzaak om te bedenken wat je ervoor wilt opgeven. Stel jezelf onderstaande vragen:  

  • Ben je bereid weg te lopen van je (nieuwe) baan, omdat ze jou in jouw ogen niet genoeg bieden? 

  • Is salaris te compenseren voor andere voordelen en alternatieven? 

  • Mocht een loonsverhoging nu niet mogelijk zijn, hoe lang ben je bereid te wachten voordat dit gebeurt? 

  • Waarom denk je dat je de salarisverhoging verdient?

Tip 5: Wat zijn alternatieven?

Je weet nu wat je ondergrens is. Maar denk ook eens na over wat er nog voor alternatieven zijn naast een opslag in geld. Als meer salaris simpelweg niet mogelijk is bij je werkgever, vraag dan naar alternatieven. Bijvoorbeeld in de vorm van vakantiedagen, reiskostenvergoeding, een auto of laptop van de zaak of de mogelijkheid tot opleidingen en cursussen. Lees je vooral ook in over de mogelijkheden van secundaire arbeidsvoorwaarden.  

Als je goed bent voorbereid op de grote belangrijke aspecten van de salarisonderhandeling, dan hebben we hier nog een aantal handige tips om het daadwerkelijke gesprek en de afhandeling wat soepeler te laten verlopen. 

Tip 6: Laat de ander beginnen 

Vraag eerst aan jouw werkgever wat zij voor bedrag in het hoofd hebben. Op deze manier weet je de rest van de onderhandeling waar je aan toe bent. Het bod kan positief bevallen, maar zeker ook tegenvallen. Wanneer je het aanbod vindt tegenvallen, schiet dan niet direct in de verdediging. Vertel op een rustige manier dat je een hoger bedrag had verwacht en onderbouw dit met jouw onderzoek uit bovenstaande punten.    Ben je juist blij verrast met het aanbod? Ook dan is het belangrijk om alsnog te onderhandelen. De ruimte is er, dus pak vooral je kans. Als je maar in gedachte houdt waar je grenzen liggen.  

Tip 7: Weet met wie je onderhandelt 

Je bent misschien in onderhandeling met je (toekomstige) werkgever, maar degene met wie je het daadwerkelijke gesprek voert is nog steeds een persoon. Wie heb je tegenover je? Is dat de HR-manager of je (potentiële) baas? Wees je hier bewust van. Een HR-manager staat vaak wat verder van je persoonlijke situatie af, dan een manager of baas waar je nog intensief mee moet samenwerken. Bij de een moet je dus misschien nét wat meer letten op je woordkeuze dan bij de ander. Al met al, is het leidend dat je jouw situatie en gesprekspartner goed aanvoelt om zo tot goed te onderhandelen over je salaris. 

Tip 8: Leg het vast 

Vrij voor de hand liggend, maar niet minder belangrijk. Zoals met alle afspraken is het ontzettend belangrijk om dit op papier bevestigd te hebben. Zo kunnen er achteraf geen misverstanden ontstaan waar je spijt van krijgt.  

Tot slot, zorg dat je je argumenten tijdens een salarisonderhandeling goed kunt toelichten. Je werkgever krijgt dan een duidelijk beeld van jouw kennis en vaardigheden. Bedenk ook welke tegenargumenten je werkgever kan inbrengen. Door je hier op voor te bereiden, kun je hier overtuigend op reageren.

Is het niet mogelijk om je gewenste salaris te krijgen? Wellicht kun je dan minder werken. Lees hier alles over de voor- en nadelen van een werkweek van 36 uur. Wil je sparren over jouw mogelijkheden, salarisopties of heb je andere vragen? Onze consultants staan je graag vrijblijvend te woord. Of lees hier onze blog "Wat is een goed salaris"!

Contact