Welke baan past bij mij?
Om deze vraag voor jezelf te beantwoorden, kun je beginnen met het maken van beroepskeuzetests. Dit is een goede start voor het bepalen van je grootste interesses. Vervolgens kun je beginnen met de praktijk; losse klussen, jezelf het een en ander aanleren, cursussen volgen of bijvoorbeeld starten met een traineeship en daar ervaring door opdoen. Hier gaan we verder in deze blog wat uitgebreider op in. Door deze aanpak te gebruiken krijg je een helder beeld van wat het vak écht inhoudt, en kun je goed aanvoelen of je enthousiasme en motivatie voor het vak blijvend is en je er dus carrière uit wil maken. Maar goed, je hebt nog steeds dat diploma niet. Hoe los je dat op?
Wat kan ik doen in plaats van het behalen van een diploma?
Zelf aan de slag
Het is lastig om aan de bak te komen zonder enige kennis of ervaring. Maar als je niet van plan bent om te studeren, kun je zeker óók zonder diploma aan de bak. Een opleiding is hiervoor lang niet altijd nodig. Er zijn veel mensen die autodidact begonnen zijn, wat inhoudt dat zij zichzelf alle kennis hebben aangeleerd. Dat je namelijk de klus kunt klaren is uiteindelijk het belangrijkste.
Trainingen volgen
Ook kun je trainingen gaan volgen. Er zijn er online genoeg te vinden die jou kunnen klaarstomen. Wil je toevallig de IT in? Dan is ICT Trainingen een award-winning platform waarop je allerlei trainingen vindt, zoals Scrum, Agile en Six Sigma. Het concept van dit platform is dat je alles gewoon vanuit je huis kunt volgen omdat het e-learning is. Zo kun je leren waar en wanneer het jou uitkomt. Je kunt, om te beginnen, een demo aanvragen. Daarna betaal je een maandelijks bedrag waar je over de 1000 trainingen voor terugkrijgt. Een mooie investering dus, met een groter doel!
Praktijkervaring
Wil je meteen je ervaring opdoen in de praktijk? Begin dan aan een traineeship of stage. Waarschijnlijk zul je dan ook iets van werk moeten laten zien alvorens je wordt aangenomen, dus zorg dat je bijvoorbeeld een portfolio achter de hand hebt. Zo’n kijkje in de keuken kan erg goed zijn voor je carrière; je hebt sowieso een referentie die je kunt benoemen als je ‘echt’ gaat solliciteren. En als je hier nou je beste beentje voor zet, krijg je misschien wel een job-offer en hoef je niet meer te solliciteren 😉.
Gelijke kans als een kandidaat mét een diploma
Als je bovenstaande tips opgevolgd hebt, en via de alternatieve route aan een job wilt komen, zijn er genoeg vacatures te vinden voor jou. Houd er hierbij dus rekening mee dat je, om sommige van deze vacatures te vervullen, alsnog enige ervaring moet hebben; bij sommige bedrijven moet je het diplomagebrek compenseren. Zorg ervoor dat je écht voldoende poot hebt om op te staan tijdens je sollicitatie. Laat in dit geval een portfolio, meerdere certificaten of de traineeship zien die je gevolgd hebt, in plaats van dat officiële papiertje waar je concurrentie wél mee komt. Dan komt het vast goed en kun jij met trots zeggen dat je volledig op jouw manier aan je droombaan gekomen bent!
Vacatures die je kunt vervullen zonder diploma
Welke vacatures kun je dan vervullen zonder diploma? Wij hebben voor je onderzocht waar je deze in ieder geval kunt vinden. Op werkzoeken.nl vind je ontzettend veel diverse functies, van Taxateur tot Projectleider. Ook op de website van de Nationale Vacaturebank wordt er veel aangeboden waar jij terecht kunt zonder papiertje en goed kunt doorgroeien als starter. Maakt dat je eigenlijk allemaal niet zoveel uit, weet je al dat je wil werken in de IT en ben je daarom eerder benieuwd naar de vacatures die wíj aanbieden? Heel goed, want bij ons kan je uiteraard terecht. Lees verder, dan vertellen we je vanuit de ervaring van onze eigen Consultants wat er voor jou mogelijk is bij welke bedrijven.
Bij welke IT-bedrijven kan ik terecht zonder diploma?
Onze Consultants vertellen! Wij hebben aan hen gevraagd of je als IT’er zonder diploma écht een gelijke kans hebt als iemand die wél een diploma heeft. En bij welke bedrijven die kansen dan liggen. Ze hebben als tip gegeven dat dit vooral de kleinere bedrijven zijn. Want hoe groter de organisatie, hoe meer regels en procedures er zijn waar zij zich aan moeten houden en hoe groter de kans is dat je er dus met een goede mindset alléén niet vanaf komt.
Een tweede reden waarom je beter kunt focussen op de kleinere bedrijven, is dat deze in het verleden vaker hebben gemerkt dat onopgeleide werknemers, tegen verwachtingen in, heel goed presteren. En al helemaal als zij al enige ervaring hebben en qua karakter goed bij het bedrijf passen! Fijn dus om te weten dat er organisaties zijn die écht naar jou kijken, in plaats van wat er op het papiertje staat.
Neem bijvoorbeeld Port-IT, waar ze je nodig hebben voor een belangrijke functie als Support Engineer. Hierin ben je het aanspreekpunt voor grote, internationale klanten. Deze organisatie is van mening dat je jezelf óók kan leren programmeren, dus als je hier solliciteert is een traineeship, cursus of certificaat geen vereiste. Wél wordt er standaard een test afgenomen tijdens je sollicitatieprocedure, maar verder kijken ze voornamelijk naar je karakter en of je dus binnen het team past.
Of ga aan de slag bij CarCollect, waar je wél één jaar ervaring moet hebben, maar wat je natuurlijk ook kan oplossen door jezelf klaar te stomen met de alternatieve opties. Bij deze organisatie vinden ze je mindset heel belangrijk, en nemen geen test of opdracht af tijdens je sollicitatieprocedure. Wél worden je technische skills getest in de vorm van een gesprek.