Hoe schrijf je een motivatiebrief voor de IT?

In welke branche je ook een baan zoekt, het helpt altijd om een motivatiebrief mee te sturen. Hierin vertel je de reden waarom je solliciteert, wat jou zo aantrekt aan het bedrijf, hoe jij met jouw achtergrond en persoonlijkheid aansluit op de vacature én natuurlijk hoe jij waarde kan leveren. Het is een soort ondersteunende brief op je cv waarmee je extra informatie geeft over je vaardigheden en werkervaring. Maar de grote vraag is: waar begin je en wat moet er allemaal in die brief staan? Gelukkig hoeft dit niet moeilijk te zijn. Lees in deze blog hoe je een motivatiebrief voor de IT schrijft!

CooderJobs
2 december 2022

Hoe schrijf ik een motivatiebrief voor IT? 

Om een goede motivatiebrief voor de ICT-sector te schrijven, moet eerst de basis kloppen. Een duidelijke, logische structuur is dus belangrijk. Hoe ziet die structuur eruit?   Houd er rekening mee dat je niet meer dan één pagina gebruikt. Net als je cv wil je je brief kort en bondig houden. Zo voorkom je dat er informatie in je brief terecht komt die eigenlijk niet zo relevant is. Wees daar dus een beetje kritisch op.  Voor als je 'm gemist hebt... lees hier onze blog ‘Hulp bij het maken van een modern cv’ en download ons gratis cv-template! 

Wat moet er bovenaan je motivatiebrief staan? 

Goed, je hebt een leeg Word-document voor je. Zorg voor een logische opbouw van je motivatiebrief. Begin met het typen van jouw NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats) en e-mailadres. Daaronder vermeld je de naam van de organisatie waar je solliciteert, de geadresseerde en de adresgegevens van de organisatie. Vergeet ook niet om de datum en plaats van schrijven eronder te zetten en te vermelden waar de brief over gaat. Dat ziet er zo uit: 


Tim Jansen

Schoolstraat 123

1234 AB Amsterdam

Timjansen@gmail.nl


Cooder Jobs B.V.

Jan Smit

Postbus 10

5678 CD Amsterdam


Amsterdam, 1 december 2022


Betreft: Motivatiebrief ICT [functie X] 

Wat voor aanhef gebruik je in een motivatiebrief voor de IT? 

Dit is een belangrijk puntje; je brief moet namelijk op de juiste plek belanden en die kans is groter als je de juiste aanhef gebruikt. Maar wat als je niet weet aan wie je hem moet richten? Eén van de dingen die je kan doen: de website bekijken en achterhalen wie er op de HR of recruitmentafdeling zitten. Grote kans dat één van hen de sollicitaties ontvangt en afhandelt. Aan deze persoon richt je je brief met “Geachte heer/mevrouw [achternaam]".   De tweede optie is dat je, als je écht niet weet wie je brief krijgt, kiest om te beginnen met een algemene titel zoals het hoofd van de afdeling waar je wil werken of personeelszaken. Denk aan: “T.a.v. personeelszaken.” Ten derde is het ook gangbaar om “Aan wie het aangaat” of “Aan de betrokkene” te gebruiken. Tenslotte kun je ook ‘gewoon’ kiezen voor “Geachte heer/mevrouw". Doet het altijd goed 😉.  

Hoe schrijf je een inleiding voor een motivatiebrief?  

Nu gaat het échte schrijven beginnen. Je inleiding! Wat vertel je in je inleiding zonder al te veel prijs te geven, maar toch de aandacht te trekken van de lezer? Je introduceert jezelf: wie ben je, waar kom je vandaan, hoe ben je op deze vacature en organisatie terecht gekomen, ben je ergens in gespecialiseerd en wat doe je nu? Een goede structuur is bijvoorbeeld: 

Aanhef  

  • Maak een keuze uit bovenstaande alinea's, afhankelijk van wat relevant is.  

Hoe kwam je op de vacature terecht? 

  • Wanneer, waar en hoe kwam je op de vacature voor [functie X] terecht? Wat was je bron (website, social media, een vriend(in) etc)? Bijvoorbeeld: Afgelopen week kwam ik de vacature voor [functie] tegen op [website/bron]. 

Waarom spreekt de functie je aan? 

  • Bijvoorbeeld: De functie sprak me meteen aan, gezien het gaat om een junior positie volop doorgroeimogelijkheden. 

Wat ben je nu aan het doen? 

  • Bijvoorbeeld: Dit jaar studeer ik af aan de [opleiding] en ik heb een certificaat in [specialisatie] behaald. Al zo lang als ik me kan herinneren heb ik een grote passie voor alles wat met ICT te maken heeft. 

Hoe schrijf je het middenstuk van je motivatiebrief? 

Om je brief overzichtelijk te houden, vertel je in drie alinea's waarom je solliciteert. Geef per alinea een andere reden. Focus eerst op de organisatie en de functie: waarom vind je deze zo interessant en leuk en hoe zie je jezelf waarde toevoegen? Je kunt deze structuur aanhouden en aanvullen met jouw informatie: 

Waarom spreekt de vacature je aan?  

  • Je kunt niet wachten om aan de slag te gaan na vier jaar studeren; 

  • Tijdens je studie heb je veel geleerd en het lijkt je fantastisch om deze kennis in de praktijk te brengen; 

  • Hiermee lever je graag een bijdrage aan zo'n bijzondere organisatie. 

Waarom spreekt de organisatie je aan? 

  • Benoem dingen die je gezien hebt op hun social media, website of andere platforms en wat je daar interessant aan vindt (bijvoorbeeld de bedrijfscultuur); 

  • Waarom vind je deze interessant en hoe sluiten ze aan op jouw normen en waarden;  

  • Welke kans geeft dit jou, waardoor jij óók de organisatie laat groeien;  

  • Hoe past de werkomgeving bij jou. 

Waarom spreekt de functieomschrijving je aan? 

  • Hoe sluit je afstudeeronderzoek/scriptie erop aan? 

Als je dat geschreven hebt ga je over op je argumentatie. Hierin verkoop je jezelf als het ware een beetje. Hoe sluit jouw profiel uitstekend aan op de vacature en het bedrijf? Je kunt je scriptie benoemen en vertellen waar je belang aan hecht, wat je normen en waarden zijn en/of wat voor bedrijfscultuur je fijn vindt.   Wat kun je vertellen over het karakter van de organisatie? En hoe zie je jezelf daartussen bewegen? Wijd daar je één na laatste alinea aan. Zo kun je bijvoorbeeld iets zeggen over de innovatieve aard ervan en dat jij ook houdt van out-of-the-box denken.  

Hoe sluit je een motivatiebrief af?  

Sluit af met vermelden dat je enthousiast bent over de vacature en gelooft veel te kunnen leren en bijdragen aan de organisatie. Je hoopt dat de lezer dit enthousiasme deelt en je zegt dat je uitkijkt naar een kennismakingsgesprek. Verwijs tenslotte nogmaals naar je cv. Als ondertekening kun je één van deze opties gebruiken: 
Optie 1  Ik zie graag uw reactie tegemoet.  Met vriendelijke groet,  [Jouw naam en achternaam] 
Optie 2  Ik hoop spoedig van u te horen.  Met vriendelijke groet,  [Jouw naam en achternaam] 

4 tips bij het schrijven van je motivatiebrief 

Nu je de basis hebt om een goede motivatiebrief te schrijven, vullen we dit aan met wat tips die je brief naar een nóg hoger niveau tillen.  

  • Tip 1: Leg onduidelijkheden in je cv uit. 
    In deze blog kon je lezen dat je jouw cv óók kort moet houden. Stel dat je bijvoorbeeld een studie niet hebt afgemaakt, raden we je af om hierover op je cv een hele toelichting te geven. Omdat je motivatiebrief een verlengstuk is van je cv, is dit de plek om deze toelichting wél te geven. Wees daarbij eerlijk, draai niet om de zaken heen en probeer het in 1 á 2 zinnen toe te lichten. Lekker kort dus, want anders krijgt je brief een te grote focus op dingen waarin je ‘gefaald’ hebt.  

  • Tip 2: Laat zien dat je de gevraagde kerncompetenties hebt en geef voorbeelden. 
    In een IT-vacature staan altijd wat kerncompetenties waarvan wordt verwacht dat je ze hebt. Onthoud hierbij het ‘show, don't tell'-principe, wat betekent dat je niet alleen zegt dat je bijvoorbeeld georganiseerd bent, maar het ook laat zien met concrete voorbeelden. Heb jij tijdens je studie vaak de leiding genomen in groepsprojecten? Vertel dan hoe je dit gedaan hebt.  

  • Tip 3: Wat is werkgeluk voor jou? 
    Geef aan waar je echt gelukkig van wordt in een baan. Vind je thuiswerken of flexibel werken belangrijk? Wat voor bedrijfscultuur past er bij je (hiërarchisch, familiair, innovatief of marktgericht)? Welke andere arbeidsvoorwaarden verwacht je? Geef het aan. 

  • Tip 4: Controle 
    Zorg ervoor dat je je brief altijd laat controleren door iemand die er verstand of ervaring van/mee heeft. Is alles duidelijk uitgelegd en zijn er geen spelfouten? Klopt je structuur en leest je brief fijn? Lekker bezig, dan ben je klaar!