In dit artikel leggen we aan de hand van het boek van Hans van der Loo (Waar haal je de energie vandaan) en meerdere artikelen uit hoe je energie blijft behouden. Zo kun je straks op elk gebied blijven presteren. Een kracht waarmee jij jezelf en anderen in beweging brengt om prestaties te behalen.
De vier componenten van energie
Bij energie denk je al snel aan gezonde voeding, veel beweging en uitgebalanceerde rust- en herstelmomenten. Enerzijds klopt dat ook, maar anderzijds speelt er nog veel meer mee. Denk hierbij aan emotionele, mentale en sociale factoren. In het boek van Hans van der Loo benoemen ze vier componenten waar energie uit bestaat:
Fysiek: hoe fit ben ik?
Emotioneel: hoe sterk is mijn emotionele drive?
Mentaal: wat wil ik en wat kan ik?
Sociaal: hoe goed ben ik in het bundelen van krachten? Jouw prestaties zijn voor 70% afhankelijk van de emotionele, mentale en sociale componenten. Er wordt vaak gedacht dat het fysieke het belangrijkste is, maar juist de laatste drie genoemde zorgen ervoor dat je goed presteert.
Kom dus in contact met de vijf bronnen die je energie geven:
Positieve emoties: dit raakt je en geeft je veel energie.
Aandacht: aandacht voor je omgeving kan zorgen voor een eigen visie.
Ambitie: door ambitie richt je jouw energie naar een concreet doel.
Bevlogenheid: je bevlogenheid zorgt voor daadkracht en veerkracht.
Binding: binding zorgt ervoor dat je samen sterker en slimmer bent.
Energie is meer dan alleen fitheid
Zoals hierboven genoemd is energie voor velen een kwestie van lichamelijke fitheid of vitaliteit. Sporten is ontzettend populair. Sportconcepten om fitter te worden komen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Het draait hier bijna altijd om gezonde voeding, veel bewegen en een goede nachtrust. Deels klopt dit natuurlijk ook, je lichaam wordt vitaler en daardoor word jij fitter en krijg je meer energie. Maar is het wel zo effectief? En komen er niet meer factoren bij kijken? Emoties bepalen ook onze energie. Wanneer iets je raakt of inspireert, vertaalt zich dat meteen in nieuwe energie. Dat geldt ook voor onderwerpen waar je een passie voor hebt of bepaalde dingen die je wil bereiken. Dat is het emotionele component van energie. Alle gevoelens die je een boost geven, vallen hieronder. Daarnaast heb je nog het belangrijke mentale component. Met het mentale component kan je besluiten om aan bepaalde zaken geen aandacht te besteden. Zo kun je focussen op je eigen doelen en ervoor zorgen dat deze worden behaald. Dingen die je niet wil doen, geven je geen energie. Wanneer je er ook geen aandacht aan besteed, houd je meer tijd over om je doelen te bereiken die je wél wil! Tenslotte, mensen zijn van nature kuddedieren. We willen mensen om ons heen en buiten dat we ons aangetrokken voelen tot anderen, presteren we ook meer dan alleen. “Vele handen maken licht werk.” Dat geeft energie! Wanneer je samenwerkt en jouw werkzaamheden met die van anderen deelt, geeft dat jou energie!
Hyperzone en zinzone
Als je deze indeling in energiezones loslaat op de Nederlandse arbeidsbevolking, dan krijg je het volgende beeld te zien. De hyperzone is het grootst (39%), gevolgd door de comfortzone (33%), de zinzone (20%) en de zombiezone (8%). In de hyperzone, zo blijkt uit het onderzoek:
12% beveelt de organisatie bij anderen aan
45% is van plan komend jaar te solliciteren
De organisatie krijgt een tevredenheidscijfer van 5,7
Het tevredenheidscijfer over het werk is 6,3
Het tevredenheidscijfer over leidinggevenden is 5,0
Geloof in perspectief scoort een 4,3
De prestaties liggen gemiddeld 27% lager
Daarentegen is het zo dat in de Zinzone:
56% de organisatie bij anderen aanbeveelt
Slechts 18% is van plan komend jaar te solliciteren
De organisatie krijgt een tevredenheidscijfer van 8,7
Het tevredenheidscijfer over het werk is 9,1
Het tevredenheidscijfer over leidinggevenden is 8,6
Geloof in perspectief scoort een 8,5
De prestaties liggen gemiddeld 43% hoger
Wanneer je niet bewust ervan bent dat energie ook tussen je oren zit, kun je ook niet zomaar je energie level aanpassen en presteren zoals je wil. Hoe pak jij dat aan dan?
Is energie meetbaar?
Het antwoord op die vraag is: ja. In het boek van Hans van der Loo geven ze aan dat ze al drie jaar energie meten binnen organisaties en teams. Als basis hanteren we een indeling in vier zones: de ‘zinzone’ is een omgeving waarin mensen bruisen van de energie en topprestaties leveren. De ‘comfortzone’ is een omgeving waarin mensen vooral hun ding doen en uit zijn op een makkelijk en prettig leven. In de ‘hyperzone’ zijn mensen druk bezig met overleven. Het is een omgeving waarin de hectiek van alledag overheerst. Als laatste hebben we de ‘zombiezone’, dit is een omgeving waarin mensen zijn afgehaakt en hun dagen slijten, totdat ze uit hun lijden worden verlost.