Wat is een work-life balance?
Een work-life balance wordt ook wel een balans tegen werk en privé genoemd. Het betekent dat je een goede verdeling hebt tussen je werk en privéleven. Je wilt namelijk genoeg tijd hebben voor je werk en tegelijkertijd ook genoeg tijd overhouden voor jezelf, je gezin, je vrienden en je hobby's. Een goede werk-privé balans zorgt ervoor dat je niet te veel stress ervaart waardoor je gelukkig en gezond blijft.
Waarom is een goede work-life balance van belang?
Een goede work-life balance is belangrijk omdat het helpt om je gezond en gelukkig te houden. Wanneer je te veel tijd besteedt aan je werk, heb je minder tijd voor ontspanning waardoor je meer stress ervaart en moe wordt. En dit kan weer leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, slaaptekort en een verlaagde weerstand. Ook kan dit gevolgen hebben voor de relatie met je familie en vrienden. Kortom, een goede balans tussen je werk en privé zorgt ervoor dat je genoeg tijd en energie hebt voor beide, waardoor je meer kunt genieten van je leven.
Voordelen goede work-life balance
Dit zijn de voordelen van een goede balans tussen je werk en privé:
Minder stress: Als je een goede balans hebt tussen werk en vrije tijd, voel je je minder gestrest.
Betere gezondheid: Je hebt minder kans op gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en slaapproblemen.
Meer energie: Je voelt je fitter en hebt meer energie voor zowel je werk als je vrije tijd.
Beter humeur: Je bent vaak vrolijker en voelt je gelukkiger.
Betere relaties: Je hebt meer tijd en aandacht voor je familie en vrienden.
Hogere productiviteit: Je werkt efficiënter en beter omdat je uitgerust bent.
Meer voldoening: Je kunt meer genieten van je leven en voelt je tevreden met wat je doet.
Hoe kun je je werk-privé balans verbeteren?
Creëer een routine en stel grenzen
Onze eerste tip voor een betere werk-privé balans: zorg ervoor dat je een routine opneemt in je dagelijks leven. Daarmee ga je de meest voorkomende aanstichters van stress te lijf: chaos en onrust. Zo kun je vaste tijden voor werk- en privéactiviteiten inplannen zodat je genoeg ruimte overhoudt voor beiden. Bijvoorbeeld: overdag ben je aan het werk, elke dinsdag ga je sporten en op woensdagavond doe je een wekelijkse cursus programmeren. Werktijden staan in de meeste gevallen vast, maar verdeel privéactiviteiten zo over je week dat het geen overkill vormt en je er alsnog energie en plezier uithaalt. Je wil natuurlijk fris en fruitig aan de daaropvolgende werkdag beginnen! Stel dus ook grenzen op voor jezelf: geef aan wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet. Zeg nee tegen alles waar je geen tijd, zin of energie voor hebt. Dat kan lastig zijn, omdat je anderen niet wil teleurstellen of omdat je bang bent iets te missen. Daar hebben we allemaal wel eens last van. Maar in de kern mis je niet zoveel; er komt nog genoeg leuks op je pad en het is veel fijner om je energiek te voelen.
Beperk je schermtijd
Een internetverslaving sluipt erin zonder dat je het doorhebt. Al helemaal in jouw geval: je bent én jong (dus volledig ondergedompeld in de wondere wereld van tech en social media) én IT’er. Waarschijnlijk breng jij heel veel tijd door achter schermen, of niet? Nu heb je ook niet echt een keuze, maar probeer er toch grip op te krijgen. Elke extra prikkel die je via je telefoonscherm binnenkrijgt, is er eerlijk gezegd al één te veel naast je werkzaamheden in de IT. En die overmatige blootstelling werkt weer door in je privéleven. Je schermtijd heeft dus veel invloed op je werk en privé balans. Hoe ga je hiermee om? Lees hier onze blog ‘Zo voorkom je een internetverslaving’.
Zoek naar flexibiliteit
Wat voor contract je ook hebt of gaat krijgen, je werkt gemiddeld zo'n 8 uur op een dag. Als je het fijn vindt om deze uren zelf te verdelen over je dag (en waar je dan werkt), kun je het beste voor een werkgever kiezen die flexibele werktijden- en locaties biedt. Je kan dan 's ochtends later beginnen en 's avonds een uurtje langer doorgaan, of andersom. Het voordeel daarvan is dat je een zekere mate van vrijheid hebt en wat uitgebreider kan ontbijten, sporten of juist langer met je vrienden kan afspreken ná werk. Als je dan ook nog de ruimte krijgt om remote te werken, stel je bijvoorbeeld ook meteen je ouders tevreden omdat je daar gezellig een dag kan werken. In ruil voor een lekker bordje eten en een kop koffie 😉.
Communicatie is key
Bespreek met je leidinggevende en teamgenoten wat je verwachtingen zijn bij bovenstaande. Maak duidelijke afspraken met je team of andere collega's over je beschikbaarheid. Door hier goed over te communiceren, creëer je dus een betere balans tussen werk en privé. Als alles duidelijk is afgestemd en iedereen tevreden is, kun je met een geruster hart je ‘ding' doen.
Werk aan je vaardigheden
Door aan je IT-vaardigheden te werken blijf je niet alleen goed op de hoogte van nieuwe technologieën en ontwikkelingen binnen je vakgebied, maar ben je ook met je ontwikkeling bezig. Daarmee groei je in je carrière én maak je het uitvoeren van je werkzaamheden efficiënter. En dat betekent... meer tijd voor ontspanning! Hoe je aan je vaardigheden kunt werken? Dat en meer vertellen we in deze blog: ‘5 tips voor beginnende IT’ers'.
Houd werk en privé gescheiden
Heb je een thuiswerkdag of zit je op kantoor, dan werk je. Ben je klaar voor de dag, dan stop je. Klinkt logisch, maar soms is het lastig om je werk niet door te laten malen in je hoofd als je eenmaal terug in je eigen omgeving bent of je laptop hebt dichtgeklapt. Schakel daarom thuis je werktelefoon uit en stel grenzen aan je werk e-mail. Moet je toch aan werk denken? Dan kun je je telefoon ook op een andere, behulpzamere manier inzetten door gebruik te maken van deze apps:
Calm: Calm is een app die zich richt op ontspanning en meditatie en bevat slaapverhalen, begeleide meditatieoefeningen, ademhalingsoefeningen en rustgevende muziek.
Headspace: Headspace ken je misschien al wel. Dit is een app die een breed assortiment aan meditatie-oefeningen biedt, inclusief gefocuste meditatie, slaapmeditatie en bewegingsmeditatie. Het biedt ook mini-meditaties voor drukke dagen.
Smiling Mind: Smiling Mind is een app die gratis mindfulness-meditatieoefeningen biedt voor verschillende leeftijdsgroepen. De app is ontworpen om mindfulness en meditatie toegankelijk te maken voor kinderen en jongeren.
En, ga jij onze tips ook meteen toepassen op je dagelijks leven? We hopen het, het zal je vast helpen! Ben je benieuwd naar de vacatures die wij open hebben staan en de toffe bedrijven waar wij mee samenwerken, dan kun je die hier bekijken. We horen van je!