Wat is Power BI?

Data is niet voor iedereen in één keer te begrijpen. Het is namelijk een verzameling aan platte informatie, die bestaat uit allemaal cijfertjes en vreemde tekens.

Anouk Alberdingk Thijm
17 november 2021

Maar gelukkig is daar Power BI, een Microsoft tool die data vormgeeft zodat het voor iedereen leesbaar isWil je weten wat het precies inhoudthoe het eruit ziet of wat je kunt verdienen als je een functie hebt waarin je werkt met Power BI? Lees dan vooral verder, wij vertellen je alles.  

Wat is Power BI precies? 

Microsoft Power BI bestaat sinds 2014 en is een Business Intelligence tool, welke binnen een gehele organisatie kan worden gebruikt. Het verzamelt bedrijfsgegevens uit verschillende bronnen, die vervolgens worden gebundeld in een rapportage. Deze wordt visueel gemaakt (er zijn oneindig veel visuele opties) in een dashboard dat voor iedereen makkelijk te lezen is en op elk device te bekijken is. En waarom is dat nou zo fijn? Omdat het delen van data met zo’n dashboard wordt versoepeld, want deze wordt als het ware tot leven gebracht. Met Power BI maak je dus eigenlijk in een hele overzichtelijke, beeldende vorm bedrijfsinformatie inzichtelijk voor elke medewerker. En wie wil dat nou niet! Zo’n dashboard ziet er ongeveer uit als de afbeelding hieronder: 

 

Waarom werken met Power BI? 

Power BI brengt veel voordelen met zich mee. We schetsen even een voorbeeld van een scenario waarin deze tool goed van pas komt: stel dat een klant een last-minute vraag heeft die snel beantwoord moet worden, waarvan het antwoord ergens in een grote hoop data zit waarin je moet zoeken. Antwoord gevonden? Top, maar dan moet je deze nog handmatig in een Excel zetten die een grote kans op crashen heeft, omdat er zóveel informatie in wordt verwerkt. Dit werkt natuurlijk niet. 

Hoe werkt het dan wel?  

Dus, je gebruikt Power BI om dit allemaal gemakkelijker te maken. De tool maakt het, door meer dan 100 verbindingen, eenvoudig om data te ontgrendelen. Dit kan data zijn van online services, databases of losse bestanden zoals een PDF of Excelbestand, welke we allemaal kennen. Al deze ontgrendelde data wordt met elkaar gecombineerd en komt in een datamodel te staan. Power BI maakt een connectie met de databron en kan zo alle data uit het rapport automatisch verversen. Handmatige verwerking is dus verleden tijd. 

Zijn er nog meer voordelen van Power BI?  

Jazeker! Waar we net vertelden dat Excel een groot crash-gevaar heeft wanneer het moet werken met data, heeft Power BI dat niet. Dit lichten we graag nog wat verder toe: de tool kan met honderden miljoenen regels aan data werken, dus het analyseren van grote datasets gaat snel en vlekkeloos.  Daarnaast deel je rapporten makkelijk met je collega’s, omdat deze gebouwd zijn in de Power BI Desktop applicatie. Om dit te doen zet je ze op de Power BI Service (cloud-omgeving) of de Report Server (on-premise). Collega’s geef je vervolgens toegang tot het rapport en eventueel het recht om dit te bewerken. Done!  Tenslotte is natuurlijk het feit dat het een tool is van Microsoft een groot voordeel. Waarom? Bijna iedereen is wel bekend met Microsoft Office producten, dus het heeft een bekende look and feel. Daardoor heeft het ook een goede integratie met andere producten van Microsoft zoals Teams, Excel, Azure producten en SharePoint. En natuurlijk de Microsoft end-to-end databeveiliging, dat voordeel mogen we ook zeker niet vergeten. 

Wanneer heb je Power BI nodig? 

Om deze vraag te beantwoorden zetten we even alle ‘soorten’ op een rijtje, want er zijn er drie: Power BI Desktop free, Power BI Pro en Power BI Premium. Eerstgenoemde is gratis en heeft alle Power BI features, behalve de mogelijkheid om rapporten te delen. Deze is daarom perfect geschikt voor ZZP’ers, omdat je dit als zelfstandige ook niet persé hoeft te doen. De tweede versie wordt het meest gebruikt omdat hier wél een integratie in zit om rapporten te delen, maar dan betaal je wel maandelijks 8,40 euro. Premium wordt eigenlijk alleen gebruikt in situaties waarin de vraag om performance of het aantal gebruikers erg hoog is, en is daarom ook prijziger dan Pro (16,90 euro). Daarbij heeft het meer functies dan de andere versies, zoals geavanceerde AI en datastromen.   Verder is Power BI nodig wanneer er meer grip op de data van het bedrijf moet komen. Want, zoals duidelijk werd in de voorgaande tekst: ongrijpbare informatie wordt inzichtelijk gemaakt. Als je dus ergens een functie bekleedt, of gaat bekleden waarin je werkt met Power BI, ben jij een belangrijke toevoeging aan het bedrijf. Want zónder heldere inzichten en overzicht is het onduidelijk waar de focus op moet liggen of wat er prioriteit heeft.  

Waar werk je als je werkt met Power BI? 

Je kunt werken bij bedrijven die meer orde nodig hebben in hun data, en dit inzichtelijk willen hebben in duidelijke dashboards. Denk hierbij aan het MKB maar óók de grotere bedrijven. Als je interesse hebt in een ‘Power BI job’ heb je geluk; het aanbod hiervoor is groot, gezien een Power BI Developer, Consultant, Data Analist of Expert bijna overal wel nodig is. Je bent dus gewild! En zoals je ziet bestaat er niet één functietitel voor ‘iemand die werkt met Power BI’. Ook dat is mooi meegenomen. Je kunt dus zowel qua bedrijf als qua specialisatie meerdere kanten op. 

Hoe kan je een functie krijgen in Power BI? 

Hiervoor is het eerst goed om te weten wat voor papiertjes je moet hebben, zoals studies, certificaten of cursussen. Studies die je kunt volgen om daarna een carrière in BI te starten zijn vrijwel alle ICT-gerelateerde opleidingen.   Er wordt verder gezegd dat je Power BI onder de knie hebt binnen gemiddeld één maand, en dat je daarom met een cursus al erg ver komt. Dus stel dat je al gestudeerd hebt maar het niet helemaal de juiste richting was, is omscholing heel goed mogelijk. Wist je dat je op de website van Udemy goede cursussen kunt volgen? Hierin leer je onder andere de diepere laag van Power BI kennen en kom je erachter hoe je data analyseert vanuit verschillende databronnen.  

Wat is je salaris als je werkt met Power BI? 

Op basis van een 40-urige werkweek verdien je als junior in de Business Intelligence gemiddeld €2.500 euro bruto. Dat is al een lekker bedrag, maar je kunt je salaris verhogen door je marktwaarde te vergroten. En dat is logisch, want hoe competenter je bent, hoe meer je ‘waard’ bent. Zo kun je de competenties die je nodig hebt voor deze functie eens naast elkaar leggen en bekijken waar jij goed in zou zijn.   Op de website van Nationale Beroepengids zijn er speciale cursussen te vinden die zich meteen richten op de specifieke competentie(s) die jij verder wilt ontwikkelen en nodig hebt voor de specialisatie. Werk jij heel nauwkeurig en precies, dan zou je de training Accuratesse wellicht interessant vinden. Houd je van onderzoeken en werken volgens bepaalde methoden, dan is de training Analytisch iets voor jou. Kijk je liever eerst naar het grotere plaatje voor je ergens induikt, dan kun je de training Conceptueel denken volgen.   Maar ook als je ervoor kiest om geen trainingen te volgen, is een job in Power BI een hele goede carrière optie, aangezien de economie steeds meer en meer data-based wordt. Dus jij komt er sowieso wel 😉.

Ben je enthousiast en zou je graag willen starten met een functie in de Business Intelligence? Dan hebben wij meer dan genoeg interessante vacatures openstaan bij toffe bedrijven. Onze Consultants staan met plezier voor je klaar om samen met jou de mogelijkheden te bekijken! Of lees onze blog: Wat doet een Business Intelligence (BI) Specialist?