Wat is Python?
Python is dus een programmeertaal. Je kunt er van alles mee maken. De programmeertaal wordt onder andere gebruikt om webapplicaties te ontwikkelen of voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld data science. Python is een relatief makkelijk te leren programmeertaal. Het is ontwikkeld met het idee om een duidelijke en makkelijk leesbare taal te creëren. Zo maakt de programmeertaal gebruik van regel inspringing, in plaats van accolades -daarmee bedoelen ze deze leestekens: { } - die in veel andere programmeertalen worden gebruikt om structuur aan te brengen. De taal is hierdoor dus een stuk overzichtelijker en misschien zelfs prettiger te gebruiken dan andere C-talen. Python is een ontzettend populaire programmeertaal. Dit komt onder andere omdat het een opensourceprogrammeertaal is, oftewel: de taal is vrij voor iedereen te gebruiken en is door de community zelf ontwikkeld. Daarnaast draait deze taal op verschillende besturingssystemen zoals Windows, Max OS X en Linux, maar ook met populaire frameworks zoals onder andere Django en Pyramid.
Het ontstaan van Python
Python is in 1991 gelanceerd door de Nederlander Guido van Rossem. Zoals we hierboven hebben aangekaart wilde hij dat Python gebruiksvriendelijk was. Hij had tijdens het ontwikkelen van deze taal drie doelen in zijn hoofd:
De programmeertaal moest zo goed mogelijk leesbaar zijn;
Python moest gratis en voor iedereen beschikbaar zijn (open source);
Je moest alles met de programmeertaal kunnen maken.
Een grappig feitje over de taal: de naam van de taal heeft niets te maken met de giftige slang, maar met de comedy show “Monty python’s flying circus” Van Rossem zocht namelijk naar een unieke, korte en een beetje mysterieuze naam. Hij las over deze serie tijdens zijn zoektocht naar een passende naam en zo is de naam tot stand gekomen.
Wat kun je met Python?
We hadden het er net al even kort over: de mogelijkheden met Python zijn ontzettend breed. Python is inzetbaar voor zoveel verschillende uitingen, dat je het bijna niet kan opnoemen. Toch gaan we het proberen. We hebben het daarom in 6 verschillende domeinen verdeeld. Die domeinen zijn: game development, data science en machine learning, internet of things, webapplicatie development, webservices en RESTful API’s, kunstmatige intelligentie. We lichten hieronder kort toe wat je met Python en deze domeinen precies kunt doen.
Spel ontwikkeling
Het ontwikkelen van Game-applicaties kun je goed doen met de programmeertaal Python. Vele spellen die je kent en misschien zelf speelt worden met Python geprogrammeerd. Omdat Python meerdere requests tegelijkertijd kan verwerken is de programmeertaal juist zo geschikt voor het ontwikkelen van deze spellen.
Machine learning en data science
Het doen van data-analyses wordt telkens populairder. De groei in populariteit zorgt ook voor een groei in populariteit van de programmeertaal Python. Merendeel van de libraries die worden gebruikt voor machine learning en data science bevatten namelijk Python-interfaces.
Internet of Things
Internet of Things is ontzettend breed en inzetbaar voor verschillende industrieën en processen. Python in Internet of Things maakt een groot deel uit van ons (werk)leven. De mogelijkheden zijn ontzettend uiteenlopend, ook hier is Python voor het gehele proces inzetbaar.
Webapplicatie development
Frameworks als Django en Flask maken het mogelijk om snel webapplicaties te ontwikkelen. Deze frameworks worden beide aangeboden voor Python. Zo zit Django vol met standaard libraries waardoor de looptijd korter wordt en dus de time to market kan worden versneld.
Websevices en RESTful API’s
De libraries en webframeworks van Pyhton maken het mogelijk om snel en handig te creëren. Dit gaat van relatief simpele dingen zoals REST-API's tot volwaardige en data-gedreven websites.
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie is misschien wel een van de meest interessante toepassingen voor Python. Met de stabiliteit en veiligheid die de taal Python biedt kunnen de vereiste berekeningen worden verwerkt voor het ontwikkelen van AI-modellen. Algoritmes kunnen gemakkelijk worden geschreven met behulp van Python. Ben je geïnteresseerd in AI-vacatures? Deze bekijk je hier!
Wat kan je worden met Python?
Zoals hierboven aangekaart zijn de opties voor banen ontzettend groot, juist omdat Python zo’n toegankelijke ontwikkeltaal is. We stippen hieronder een aantal jobs even kort aan:
Data Scientist
Als Data scientist verwerk je grote hoeveelheden data uit (ongestructureerde) bronnen, ook wel big data genoemd. Deze big data zet een Data Scientist om naar bruikbare informatie voor het management van een bedrijf. Een Data scientist houdt zich bezig met het maken van voorspellingen en het bouwen van modellen op basis van deze big data.
Webdeveloper
Een Webdeveloper is betrokken bij het ontwikkelen van applicaties of websites. Een Webdeveloper houdt zich bezig met het ontwerpen, bouwen en beschikbaar maken van sites en apps. Hierbij kun je onderscheid maken tussen frontend development en backend development.
Test Engineer
Een Test Engineer houdt zicht bezig met het functioneel en technisch testen van softwareproducten, applicaties en websites. Hij of zij zorgt ervoor dat er geen bugs meer in het eindproduct zitten en dat de gebruiker een goede gebruikerservaring heeft. Wil je weten wat een tester nog meer doet? We hebben er een blog over geschreven.
Wil je werken als Python Developer?
Onze Consultants vertellen je graag meer over onze Python vacatures. Solliciteer direct of neem vrijblijvend contact met ons op door onze contactformulier in te vullen.