Waarom Ruby on Rails?
Elke programmeertaal bereikt op een gegeven moment wel een hoogtepunt in populariteit, en helaas neemt deze ook vaak weer af na verloop van tijd. Gelukkig lijkt het er niet op dat dit snel met Ruby on Rails (RoR) zal gebeuren. Waarom dat zo is? Ten eerste zal RoR nog lange tijd relevant blijven omdat ondernemingen het continu gebruiken (het is geweldig voor start-ups omdat het leesbaar, eenvoudig en intuïtief is en daardoor een veel hogere productiviteit afgeeft). Daarbij heeft het een erg actieve, ondersteunende community; wist je namelijk dat het framework meer dan 3.500 bijdragers op GitHub heeft? Dit is een online platform waar software op wordt geplaatst.
Ook is de taal altijd in ontwikkeling. Ruby on Rails wordt twee keer per jaar geüpdatet zodat het blijft bestaan, en hoewel de prestatieproblemen niet snel verdwijnen vanwege de dynamische aard van Ruby, wordt er toch verwacht dat het sneller wordt door deze jaarlijkse verbeteringen. Tenslotte wordt er voor RoR gekozen omdat het superfijn is om mee te werken. Het heeft namelijk een grote hoeveelheid bibliotheken en bronnen die je kunt leren en vaste best practices (dit zijn technieken die effectiever zijn dan andere). Hierdoor is het een programmeertaal waar ontwikkelaars wel gelukkig van worden 😉.
Hoe kan je Ruby on Rails leren?
Er zijn verschillende opties mogelijk wanneer het aankomt op het leren van RoR. Aan jou dus de keuze! Als je besluit om RoR te leren, ga dan goed na welke optie het best bij jou past en waar jij de meeste motivatie uithaalt. Nu heb je al gelezen dat RoR vrij makkelijk te leren is, dus die kun je alvast in je zak steken. Hieronder lichten we toe waar je allemaal uit kunt kiezen en wat het precies inhoudt:
Leren door online cursussen
De meest gekozen optie. Online cursussen zijn namelijk betaalbaar en vaak direct beschikbaar, waardoor je dus meteen kunt beginnen met leren. En een mooie bijkomstigheid: meestal zijn de eerste paar lessen gratis, zodat je vóór het betalen kunt bepalen of het bij je past, of je de stof interessant vindt en of het klikt met de docent. We raden je aan om altijd te leren tegen betaling, omdat je dan zeker weet dat je kiest voor kwaliteit. Een cursus die we je aanraden is The Complete Ruby on Rails Developer Course van Udemy. Hierin leer je hoe je snel prototype ideeën omzet in apps en hoe je overall een pro wordt in RoR, zodat je jezelf klaarstoomt voor je eerste baan bij een softwarebedrijf.
Leren uit boeken
Natuurlijk kun je ook boeken lezen om jezelf wat basiskennis aan te leren. Technologie verandert snel en online kun je alle informatie vinden, maar toch geven boeken concrete basisprincipes, technieken en werkmethodes die je in de internet-brei misschien over het hoofd ziet. Titels die wij aanraden zijn Ruby on Rails Tutorial van Michael Hartl en, voor de échte beginner, Ruby on Rails For Dummies.
Leren van een community
Er bestaat een hele grote community voor Ruby on Rails Developers, waarin iedereen elkaar helpt bij codeproblemen, bugs en nog veel meer. Dus als jij je als beginner hierbij aansluit, heb je altijd een steun in de rug van mensen die graag al je vragen beantwoorden en waar je dus ook ontzettend veel van kunt leren! Hiervoor kun je terecht op verschillende forums, maar eentje die we voor je uitlichten is het forum van Rails. Hier zitten namelijk alléén Developers op die gespecialiseerd zijn in RoR, dus je hebt meteen de juiste personen en informatie te pakken.
Leren op YouTube
YouTube kanalen waar jij je écht op moet abonneren (gratis), zijn ‘Mackenzie Kind’, ‘RWM TechTalks’ en ‘Codemy School’. Hierop vind je veel RoR tutorials, en stapsgewijze video-educatie helpt je een heel eind op weg. Let er wel op dat je de kwaliteit van kennis checkt, want iedereen kan natuurlijk zomaar een video uploaden op dit kanaal. Veel kijkplezier!
Leren van webinars
Door deel te nemen aan webinars kun je ook veel te weten komen over RoR. Er zijn zelfs webinars die de hele cursus webframework erbij geven. Mooi meegenomen! Verder is een webinar dé manier om er als beginner achter te komen of programmeren überhaupt iets voor jou is, omdat het een helder beeld geeft van de realiteit. Een soort ‘kijkje in de keuken’ in de wereld van programmeurs en ontwikkelaars, dus. Kijk eens naar de webinars ‘Ruby Programmeertaal’ of ‘Learn Ruby on Rails from Scratch’. Succes!
De voor- en nadelen van Ruby on Rails
Er zijn altijd voor- en nadelen aan programmeertalen, zo dus ook bij Ruby on Rails. Gelukkig zijn er meer voordelen! We hebben ze hieronder in een overzichtelijk rijtje neergezet:
Voordelen van Ruby on Rails
Het heeft een actieve community waarin veel beschikbare bouwstenen (plugins) beschikbaar zijn die je kunt gebruiken in je eigen applicatie;
Er zijn hybride-oplossingen mogelijk als RoR niet volledig voldoet;
Het is makkelijk te leren omdat het een korte leercurve heeft. Je kunt dus zeggen dat het een fijne taal is;
RoR sluit goed aan op Agile softwareontwikkeling: flexibiliteit, snelheid en kwaliteit;
Tenslotte is je applicatie makkelijk aan te passen gedurende het project. Hierdoor kun je feedback van de klant snel verwerken.
Nadelen van Ruby on Rails
RoR is minder goed geschikt voor ‘multi-thread’ toepassingen met veel parallelle taken;
Het moet goed passen bij de organisatie en toepassingen.
Hoe word je Ruby on Rails Developer?
Als je een baan als RoR Developer wilt, is het goed om te weten dat je meestal een hbo- of wo-achtergrond moet hebben op gebied van ICT én enige ervaring met coderen en databases. Je hebt in deze blog al gelezen wat je kunt doen om de programmeertaal te leren en hoe je die ervaring opdoet, maar studies die je van tevoren kunt volgen (of in combinatie met) zijn bijvoorbeeld Business IT, Informatica en Netwerkbeheer, ITIL, BiSL en ASL of Software development. Rol jij net uit de collegebanken, en ben je helemaal klaar voor je eerste job in de ICT? Dan hebben wij goed nieuws. Want mocht je nu na het lezen van deze blog interesse hebben in een baan als Ruby on Rails Developer, kun je hier klikken om onze toffe Ruby on Rails vacatures te bekijken. Kom je solliciteren?