Welke programmeertalen zijn er?

Groovy, Swift en Ruby. Nee, dit zijn niet zomaar wat Engelse woorden. Dit zijn – zoals je misschien wel weet - verschillende programmeertalen. En dat zijn natuurlijk niet de énige. Overal waar je komt is de invloed van IT, en dus programmeertalen, te merken. Welke programmeertalen er dan allemaal zijn en wat je ermee kan? Daar geven we je in deze blog antwoord op!

CooderJobs
20 januari 2022

Wat is een programmeertaal?

Back to the basics, want wat ís een programmeertaal eigenlijk? Een programmeertaal wordt gebruikt om met computers te communiceren. Hiermee geef je de computer instructies om bepaalde taken uit te voeren. Er zijn verschillende programmeertalen én verschillende frameworks. Een framework is een raamwerk waar je als Developer gebruik van kan maken binnen een bepaalde programmeertaal.


Wat is het verschil tussen een programmeertaal en een framework?

Een framework is opgebouwd als basis voor softwareapplicaties of -programma’s. Het zorgt er eigenlijk voor dat programmeurs binnen een bepaald frame werken. Je wordt door een framework namelijk verplicht om je aan bepaalde regels en standaarden te houden. Doe je dat niet, dan ontstaat er een foutmelding. Met een framework zorg je er dus voor dat je altijd vanuit een goede basis werkt. En omdat je hier als programmeur niet meer over na hoeft te denken, kan jij je dus focussen op andere belangrijke zaken binnen development.

Welke programmeertalen zijn er?

Er zijn wel honderden – al dan niet duizenden – verschillende programmeertalen. Nou gaan we die gelukkig niet stuk voor stuk voor je opdreunen. Wél hebben we een lijst voor je opgeschreven met de bekendste programmeertalen van 2022. Er is namelijk de ‘PYPL’. Dit is ‘de Programming Languages Index: top 28 worldwide’.  Hierin staan, zoals de naam al zegt, de top 28 programmeertalen ter wereld genoteerd. De lijst is gebaseerd op het aantal opgezochte programmeercursussen in Google. Deze lijst ziet er nu anno 2022 uit als volgt:

Welke programmeertalen zijn het bekendst?

Om je een goed beeld te geven van de bekendste talen van 2022 zoomen we in op de top 5 uit de lijst en lichten we kort per taal toe wat ze inhouden. Wil je gratis leren programmeren? Dat lees je hier!


Wat is Python?

Python is een van de snelst groeiende programmeertalen van het moment en is een breed inzetbare taal. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld games te ontwikkelen, maar wordt ook gebruikt voor Data Science. De taal is relatief makkelijk te leren en daarom ook een populaire programmeertaal. Benieuwd naar wat je met Python allemaal kan? Lees dan hier onze blog over Python.


Wat is Java?

Java is een wat oudere taal, maar ondanks de leeftijd is Java nog steeds ontzettend bekend en veelgebruikt. De programmeertaal is inzetbaar voor verschillende systemen en vandaag de dag nog steeds één van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld. Daarnaast is het een platformonafhankelijke taal. Benieuwd naar de ins- en outs van Java? Lees dan hier onze blog over java developers!


Wat is JavaScript?

JavaScript wordt voornamelijk gebruikt om websites interactief te maken en is een object georiënteerde programmeertaal, maar zoals de naam al zegt ook een scripttaal. Het is in verhouding met andere talen relatief makkelijk te leren. Meer leren over deze taal? Lees dan in deze blog alles over JavaScript.


Wat is C/C++?

C en C++ zijn twee verschillende programmeertalen, waarvan C++ is gemaakt als een verbeterde versie van de originele taal C. Het wordt gebruikt binnen complexe systemen. Binnen C en C++ zijn er verschillende gradaties aan taalkenmerken. Benieuwd naar deze taal en wil je weten wat je ermee kan op werkgebied? Ga dan naar deze blog over C++!


Wat is C#?

C# is één van de beste programmeertalen wanneer het aankomt op het .NET-framework. De taal is relatief eenvoudig te leren en is een opensource taal. C# wordt gebruikt in de backend van verschillende bekende sites zoals Bing en Dell. Interesse in werken met één van deze talen? Neem dan vooral een kijkje bij onze IT-vacatures! Liever eerst even sparren over wat jouw mogelijkheden zijn? Geef ons gerust een belletje. Of lees hier onze blog over Ruby on Rails of Linux.