Zit je veel op het internet? Zo voorkom je een internetverslaving

‘Internetverslaving’ is een term die we allemaal weleens voorbij horen komen. Daarbij denken we vooral aan PlayStation gefixeerde kinderen of de IPad-kinderen wanneer je uiteten bent. Een internetverslaving kent overigens vele vormen. Misschien ontdek je bij jezelf wel een vorm van internetverslaving. Benieuwd? Lees dan verder.

Anouk Alberdingk Thijm
10 augustus 2022

Hoe herken je een internetverslaving? 

Momenteel is het internet niet meer weg te denken en wordt het gebruikt voor leerzame doeleinden tot aan ontspanning. Mensen weten tegenwoordig niet anders dan dat internet onderdeel is van hun dagelijkse leven. Maar wanneer spreek je nou precies van een verslaving? Dat is een behoorlijke stempel die je niet altijd even makkelijk herkent. Voordat we hier dieper op ingaan is het belangrijk om een beter beeld te hebben van de soorten internetverslaving.


De verschillende soorten internetverslaving 

Gameverslaving, social mediaverslaving en een chatverslaving zijn de meest voorkomende vormen van internetverslaving. Ben je continu aan het gamen om een hoger level te halen, constant aan het posten of kijken wat je vrienden aan het doen zijn? Het lijkt zo onschuldig, maar toch zou het kunnen neerkomen op een vorm van internetverslaving. Maar wanneer spreek je nou precies van een verslaving?


De symptomen van een internetverslaving 

Je onlineactiviteiten worden belangrijker dan je sociale activiteiten waarbij je baan, je studie, vrienden en familie lijden onder je internetgebruik. Daarnaast speelt het internet een cruciale rol als uitweg om niet aan problemen of verantwoordelijkheden te denken. Ook zegt de duur van het internetten ook veel over de mate van verslaving. Ontwikkel je nekklachten, branderige ogen, slaapproblemen of verwaarlozing? Dan lijkt dit op een internetverslaving. Nu lijken deze symptomen redelijk vanzelfsprekend, maar bij het hebben van slechts enkele symptomen kan er al sprake zijn van een verslaving.

Waar komt een internetverslaving vandaan?

Door het vele thuiswerken ontwikkelen meer mensen een internetverslaving. Uit onderzoek blijkt dat werknemers gemiddeld 9,4 uur per week overwerken. Een groot deel doet dit omdat de scheidingslijn tussen werk en privé moeilijk te bepalen is. Een kleiner deel doet dit zelfs uit angst voor baanverlies. Je kan je voorstellen dat de combinatie ook kan zorgen voor een internetverslaving. Het onderzoek van People at Work 2021 benoemt het overwerken zelfs een zorgwekkende ontwikkeling: naast verminderde arbeidsproductiviteit is er namelijk óók kans op overspannen medewerkers.

3 tips om internetverslaving tegen te gaan 

Weet je van jezelf dat je verslavingsgevoelig bent? Of werk je veel thuis waardoor je misschien wel een verslaving ontwikkelt? Hier een aantal tips waardoor je je internetgebruik beter kan indelen en een mogelijke verslaving tegengaat:


1. Zie de gevaren in van te veel internet en geef jezelf beperkte tijd op het internet. Spreek met jezelf een tijd af waarop je stopt met werken/internetten. Ook kun je op je telefoon je schermtijd in de gaten houden en een maximaal aantal uren per dag afspreken.


2.  Bel mensen in plaats van chatten. Misschien vind je het onprettig om te bellen, maar je kunt op deze manier sneller je zaken regelen dan wanneer je berichten stuurt. Je kunt bijvoorbeeld buiten gaan bellen en overwint misschien zelfs je belangst. Win-win 😉


3. Verzin een nieuwe ‘offline’ hobby. Door jezelf een nieuwe hobby (buiten de deur) aan te leren, creëer je de gewoonte om minder achter de computer te zitten. Soms is het zelfs prettig wanneer er sociale druk bij komt kijken zodat je niet toch kiest voor het computeren. Hopelijk ben je na het lezen van dit blog wat bewuster geworden van de gevaren van het internet. Zet je computer nu maar uit en ga lekker naar buiten!