Gelukkig leven en work life balance
In een artikel van Undercover Recruiter schreven ze over een studie die zij wereldwijd hebben uitgevoerd. Hierin achterhalen zij welke landen het beste scoorden betreft de work life balance. Die resultaten werden weer vergeleken met het World Happiness Report. Daar kwamen leuke bevindingen kwamen uit. Zo werd duidelijk dat 2/3 van de gelukkigste landen ter wereld ook de hoogste scoren behaalden in de work life balance. Dat geeft dus aan dat een gelukkig leven in verband staat met een goede balans tussen werk en privé. Nederland scoort hoog in het onderzoek. We staan in de top 2 van het meeste gelukkige land. Wanneer we kijken naar work life balance staat Amsterdam zelfs op nummer 1! Toch wijst onderzoek uit dat er nog steeds ruimte is voor verbetering als het gaat om de work life balance binnen bedrijven. Het is lastig om ervoor te zorgen dat je bedrijf hier ruimte voor biedt en voor een goede balans zorgt. Iedereen moet hieraan bijdragen. Hoe kun je, als werkgever, jouw personeel het beste helpen om dit te bereiken? En daarnaast het algehele welzijn op de werkplek verhogen? Lees hieronder 8 tips die hiervoor gaan zorgen.
Op een onbewoond eiland
Uit onderzoek blijkt dat vakantie voor een daling zorgt in het stressniveau van werknemers. Vakanties zijn dus geen luxe, maar een noodzaak. Het geeft de werknemers een kans om werk even uit te schakelen. Zo kunnen ze genieten van het moment, de familie, het leven. Daarnaast is het een moment van waardering voor al het harde werken wat de werknemer de afgelopen periode gegeven heeft. Diegene kan zich even opladen en rust nemen. Wanneer de vakantie voorbij kan de werknemer weer fris starten. Het is hierbij belangrijk dat je als werkgever ‘het vakantie nemen’ communiceert met je werknemers. Zo blijven zij gemotiveerd en productief werken. Ook wanneer ze terugkomen van vakantie. Door dit hardop uit te spreken, voelen werknemers zich ook niet bezwaart om vakantie op te nemen. Een ander voorbeeld is om te vertellen dat je de dagen op moet maken voor het einde van het jaar. Dat zorgt ervoor dat werknemers sowieso vakantie opnemen en dus uitgerust en opgeladen blijven.
De doe-het-zelver
Een derde tip is dat je jouw werknemers zelf vraagt wat ze graag anders willen zien. Als je het zelf lastig vindt om te achterhalen wat er anders kan, waarom zou je het dan niet vragen bij de bron? Zij kunnen jou innovatieve ideeën, inspiratie of advies geven. Zij weten het beste wat zij willen. Vervolgens kan jij kijken wat de mogelijkheden daarin zijn. Wanneer jij merkt dat werknemers moeite hebben om de balans te vinden, vraag ze dan welke verandering hen zou helpen. Samenwerken met elkaar zorgt voor meer inzicht. Hierbij voelen zij zich gehoord. Zo kan een verandering ook daadwerkelijk plaatsvinden. Hoe pak je dit nu aan? Maandelijkse meetings bijvoorbeeld! Hierin kan er feedback gegeven worden. Als er iets gedaan wordt met de feedback, zullen er meer en meer nuttige tips uit deze meetings komen. Op deze manier verbetert de work life balance binnen jouw organisatie. Positief voor je werknemers en positief voor jou!
Practice what you preach
Als jij graag wil dat je werknemers goed rust nemen, wanneer ze het kantoor verlaten, laat dit dan ook zien! Zorg ervoor dat je jouw mailtjes tijdens werkuren verstuurt. Niet in het weekend. Dit geeft gemixte signalen en zorgt voor druk. Werknemers willen zich spiegelen aan jouw werkuren. Het is daarnaast belangrijk dat ze werk niet mee naar huis nemen. Werk moet thuis even volledig uitgezet kunnen worden. Zo kunnen ze de volgende dag weer fris beginnen. Zie je iemand vaak tot laat ploeteren? Geef aan dat het goed is om naar huis te gaan en morgen verder te gaan met een frisse blik en een stel uitgeruste hersenen. Op dat soort momenten kan werk vast even wachten…
Flexibele work life balance
Flexibele uren zijn belangrijk. Dit hoeft niet te betekenen dat iedereen zelf mag bepalen wanneer ze naar werk komen en wanneer ze weer gaan. Het gaat er hierbij juist om dat zelf kunnen bepalen wanneer ze het x aantal werkuren per dag starten en eindigen. Vaak vinden werkgevers dit spannend. Wat begrijpelijk is. Het geven van flexibele uren geeft juist vertrouwen wat maakt dat werknemers er goed mee om gaan. Natuurlijk zijn hier ook andere oplossingen voor. Denk aan een 36-urige werkweek, flexibel omgaan met de uren wanneer iemand kinderen heeft of noem het maar op! Flexibele uren zorgt in ieder geval voor een goede balans.