Tip 1: Begrijp de zoekopdrachten van kandidaten
Hiermee bedoelen we dat, om online op te vallen, het goed is om te weten hoe je doelgroep navigeert op het internet (dus op vacaturesites, cv-databases, zoekmachines, social media en bedrijfswebsites). Daarom geven we je even een uitleg over hoe je dit in kaart kan brengen: De eerste stap is het gebruik van de gratis tool ‘Keyword Planner’ van Google. Hiermee kun je zien op welke zoekwoorden er wordt gezocht. Het is belangrijk om een zoekwoordenanalyse uit te voeren en te focussen op zoekwoorden waar daadwerkelijk naar wordt gezocht. Om toegang te krijgen tot de Keyword Planner, log je in op je Google Account en selecteer je de gewenste notificaties. Kies voor de optie "Zoekwoordplanner verkennen" en vervolgens voor "Nieuwe zoekwoorden ontdekken". Je kunt handmatig zoekwoorden toevoegen of de optie "Begin met een website" gebruiken om zoekwoorden op basis van je website te genereren. Ook kun je "Zoekvolume en prognoses bekijken" selecteren om inzicht te krijgen in het zoekvolume van specifieke zoekwoorden.
Extra tips:
Het is essentieel dat je zoektermen target die overeenkomen met de zoekintentie van de bezoeker. Als dit niet overeenkomt, zal je dit ook terugzien in de data (hoge bounce, lage gemiddelde tijd op pagina, geen tot weinig sollicitanten).
Als een bezoeker op je website belandt en geen andere (meetbare) actie uitvoert, wordt dit geteld als een bounce. Het bouncepercentage is het aantal van deze sessies gedeeld door alle sessies op je website. Als er in Google Analytics staat dat je een bouncepercentage hebt van 75%, betekent dit dat 75% van de bezoekers naar je website slechts één pagina bezochten, geen acties hebben uitgevoerd en vervolgens de pagina weer hebben verlaten.
Ook zal je dit terugzien in een lage sessieduur. Men komt binnen op je pagina en ziet vervolgens dat dit niet hetgeen was waar ze naar op zoek waren. Vervolgens gaan ze terug naar de zoekresultaten om op een ander zoekresultaat te klikken. En dit leidt vervolgens weer tot geen of weinig sollicitanten.
Kortom, men heeft een bepaalde behoefte en omdat deze niet wordt voldaan, zoeken ze verder.
Tip 2: Schrijf duidelijke en beknopte vacatures
Duidelijke en beknopte vacatures zijn belangrijk voor de online zichtbaarheid. Sollicitanten hebben weinig tijd en willen snel kunnen scannen. Gebruik daarom duidelijke koppen en zorg ervoor dat het zoekwoord in de eerste 100 woorden staat, want dat bepaalt of bezoekers de vacature verder lezen.
Functietitel: Maak deze helder en specifiek.
Functieomschrijving: Geef een duidelijk beeld van de taken en verantwoordelijkheden.
Functie-eisen: Vermeld de vereiste vaardigheden en kwalificaties.
Aanbod: Geef informatie over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Bedrijfsinformatie: Vertel iets over het bedrijf en de werkomgeving.
Sollicitatieproces: Leg uit hoe het proces verloopt en wat kandidaten kunnen verwachten.
Tip 3: Gebruik relevante trefwoorden- en zinnen
Ook een must hierbij, want zoekwoorden helpen zoekmachines begrijpen waar de vacature over gaat en vergroten de zichtbaarheid. Maak gebruik van koppen waarin je zoekwoorden verwerkt. Dit verhoogt de crawlbaarheid van je website. Dit betekent dat crawlers van zoekmachines links in de content van uw site kunnen lezen en volgen. Crawl... watte? Dit kun je zien als een soort spinnen die talloze links op het internet volgen. Door de crawlbaarheid van je website kunnen zoekmachines zoals Google je website beter begrijpen en uiteindelijk ook rangschikken. Maar! Probeer overmatig gebruik van zoekwoorden te vermijden. De tekst moet leesbaar blijven natuurlijk. Wanneer je te veel zoekwoorden in een kleine tekst gebruikt, gaat het ten koste van de leesbaarheid.
Tip 4: Optimaliseer de vacatures voor mobiel
Tegenwoordig heeft Google een marktaandeel van 98,56% voor smartphones in Nederland. Dit betekent dat Google mobiele websites als eerste indexeert, wat bekend staat als 'Mobile First Indexing'. Het is dus van groot belang dat de mobiele versie van jouw website geoptimaliseerd is. Het optimaliseren van IT-vacatures voor mobiele apparaten heeft verschillende voordelen. Ten eerste verbetert het de toegankelijkheid en gebruikerservaring voor bezoekers die je site via hun mobiele telefoon bekijken. Aangezien steeds meer mensen smartphones gebruiken om informatie op te zoeken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je vacatures goed zichtbaar en leesbaar zijn op mobiele schermen. Het hebben van een mobielvriendelijke website is dus essentieel. Een ander voordeel van mobiele optimalisatie is dat het meer bezoekers en conversies kan opleveren. Met een groeiend aantal mensen dat mobiele apparaten gebruikt, is de kans groter dat potentiële kandidaten je vacatures vinden en actie ondernemen. Extra tips:
Gebruik een responsief ontwerp: Zorg ervoor dat je website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten, zodat je vacatures op een optimale manier worden weergegeven op mobiele apparaten.
Overleg met je webbouwer: Bespreek met de professional die je website beheert wat de beste aanpak is voor het optimaliseren van je vacatures voor mobiele apparaten. Ze kunnen je technische tips geven om de mobiele gebruikerservaring te verbeteren.
Tip 5: Gebruik gestructureerde gegevens
Een vrij technische tip, maar we leggen het je toch uit in een notendop. Gestructureerde gegevens voegen een stukje code toe aan een webpagina waarmee zoekmachines specifieke informatie over de inhoud van de pagina kunnen begrijpen. Google bijvoorbeeld, maakt regelmatig gebruik van gestructureerde gegevens om uitgebreide zoekresultaten te weergeven. Als het gaat om IT-vacatures, is het implementeren van gestructureerde gegevens bij het posten van vacatures essentieel. Je wil tenslotte dat je vacatures worden weergegeven in Google For Jobs! Google For Jobs is een jobplatform binnen Google dat vacatures presenteert aan gebruikers. Het is belangrijk om met je webbouwer te overleggen of de benodigde gestructureerde gegevens kunnen worden geïmplementeerd. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de gegevens dynamisch worden geladen, zodat je niet elke pagina apart hoeft te bewerken. Dynamisch laden betekent dat de inhoud van je website, zoals afbeeldingen, video's of andere media, pas wordt geladen op het moment dat het nodig is, in plaats van alle inhoud in één keer te laden wanneer de pagina wordt geopend.
Tip 6: Promoot de vacatures via sociale media en andere kanalen
Om je vacatures via sociale media te promoten, kun je verschillende dingen doen. Om te beginnen gebruik je relevante platforms zoals LinkedIn, Facebook en Instagram. Optimaliseer je posts met aantrekkelijke en beknopte informatie, gebruik hashtags en visuele elementen. Maak gebruik van targeting en betaalde advertenties voor een gericht bereik. Deel je vacatures in relevante groepen en communities en betrek ook je huidige medewerkers om te delen. Gebruik videocontent en monitor en reageer actief op reacties en vragen. Experimenteer ten slotte en meet de resultaten, om de meest effectieve strategieën te bepalen voor jouw doelgroep.